Boşanma Davalarında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Her ne kadar çok istenen bir durum olmasa da evlilikler bazen tıkanma noktasına gelir ve boşanma ile sonuçlanır. Sürecin duygusal yükü ağır olmakla birlikte sonrasında hayatınızda oluşabilecek olumsuz etkileri en aza indirmek için uzman bir avukattan yardım almak çok önemlidir. Bundan önceki yazımızda boşanma davası hakkında merak edilen bilgilerin ilk bölümünü sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızda ise boşanma davalarında merak edilen konuların ikinci bölümünü sizler ile paylaşıyoruz. Çünkü biliyoruz ki boşanma davaları konusunda bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Tam da bu nedenle boşanma davalarında bilgi ve tecrübesi ile tanınmış, alanında uzman bir avukattan destek almak sizlere büyük bir avantaj sağlayacaktır. Boşanma davası ile ilgili aklınıza takılabilecek her türlü soruları ve cevaplarını Ankara avukat ya da Ankara boşanma avukatı arayışında iseniz Oktay Altunkaya ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Öncelikle belirtelim ki boşanma davalarında avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak boşanma davası hukuki ve zorlu bir süreç olduğu için uzman bir avukattan yardım almak çok önemli avantajlar elde etmenizi sağlayacaktır. Hukuka ve sürece uygun dilekçelerin yazılması, tebligatların yapılması, duruşmalara katılması ve tüm bu süreci doğru bir şeklide avukat kontrolünde takip edilmesi başarılı bir sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.
Adli Tatilde Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Bilinmesi gerekir ki adli tatil süresi her yıl 20 Temmuz ve 31 Ağustos tarihleri arasında olmaktadır. Bu süre içerisinde mahkeme hâkimleri görev yerlerinde bulunmaz. Haliyle de duruşmalar da yapılmaz. Ancak boşanmak isteyen kişiler bu tarihler arasında boşanma davası açabilirler. Duruşma günleri adli tatil sonrasında bir güne verilir. Kısacası adli tatil dönemi içerisinde boşanma davası açılabilir duruşma ise adli tatil sonrasında gerçekleşir.
Boşanma Davası ile Birlikte Mal Paylaşımı Davası Açılabilir Mi?
Mal paylaşımı davası ve boşanma davası aynı dilekçeye dava konusu edilemez. Ancak boşanma dilekçesinin yanı sıra ayrı bir dilekçe ile mal paylaşımı davası açılabilir. Çünkü mal paylaşımı davasının açılabilmesi için boşanma davasının kesinlik kazanması gerekmektedir. Boşanma gerçekleştikten sonra mal paylaşımı davası görülür.
Türk Vatandaşı Olmayan Eşe Karşı Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Milletler Arası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun uyarınca Türk vatandaşı olmayan eşe karşı ülkemizde boşanma davası açılabilmektedir.
Boşanma Davası Devam Ederken Eşler Barışırsa Ne Olur?
Öncelikle belirtmek isteriz ki eşler boşanmaktan vazgeçer ise davanın sonlandırılmasını talep edebilirler. Bunun için de davadan vazgeçtiklerine dair dilekçeyi mahkemeye sunmaları gerekir. Ancak bu feragat beyanının hukuki sonuçları olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle boşanma avukatından hukuki destek alınması tavsiye edilir.
Anlaşmalı Boşanma Davalarında Hâkim Taraflara Ne Sorar?
Bildiğiniz üzere anlaşmalı boşanma davalarında taraflar bir boşanma protokolü imzalarlar. Bu imzalanan protokol ile duruşma günü hakim karşısına çıkarlar. Mahkeme günü hakim taraflardan her ikisine de boşanma sürecindeki şartları kendi hür iradeleri ile alıp almadıklarını, boşanmak isteyip istemediklerini, protokoldeki imzaların kendilerine mi ait olduğunu ve son olarak da imzalanan boşanma protokolündeki gibi kendi hür iradeleri boşanmak isteyip istemediklerini sorar.
Çekişmeli Boşanma Davası Anlaşmalı Boşanma Davasına Dönüşebilir Mi?
Evet dönüşebilir. Taraflar çekişmeli boşanma davası devam ederken boşanma ve boşanmanın sonuçları konusunda anlaşmaya varırlarsa süreç değişebilir. Ve anlaşmalı boşanma yolu ile boşanabilirler.
Anlaşmalı Boşanma Davası Çekişmeli Boşanma Davasına Dönüşebilir Mi?
Bildiğiniz gibi anlaşmalı boşanma davalarında en önemli konu tarafların anlaşma protokolü konusunda uzlaşmış olmasıdır. Ancak bu protokolün imzalanmış olması boşanmanın kesinleşmesi için tek başına yeterli değildir. Taraflardan biri duruşma esnasında bu protokolünü kabul etmediğini, belli bir maddesine itiraz ettiğini belirtirse ya da taraflardan biri duruşmaya katılmadığında anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. Böyle durumlarda anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir.
Eşlerden Biri Boşanma İstiyor Diğeri İstemiyor İse Süreç Nasıl İşler?
Boşanmanın gerçekleşmesi için her iki tarafın istemesi şart değildir. Kısacası eşlerden birinin boşanmayı istemesi boşanma davasını açmak için yeterlidir. Ancak tek taraflı açılan boşanma davaları çekişmeli boşanma davası kapsamına girer. Bunun için de kişinin boşanma dilekçesi ile birlikte aile mahkemesine başvurması gerekmektedir.
Ankara avukat Oktay Altunkaya boşanma davası ile ilgili her türlü danışmanlık ve hukuki destek hizmeti vermektedir. Sizler de ankara boşanma avukatı arayışında iseniz avukat Oktay Altunkaya ile iletişime geçebilirsiniz.